Gigawattos naperőműparkot épít Dubaj

Egy gigawatt teljesítményű naperőműparkot épít Dubaj. A 12 milliárd dirham, azaz 3,27 milliárd dollár értékű projekt több fázisban készül el, befejezése 2030-ra várható.

Dubaj energiaigénye óriási és folyamatosan növekvő. Az energia jelentős részét olajból és földgázból nyeri, de a szükség, a nemzetközi nyomás, valamint a hosszútávú biztonság kényszere miatt, a közeljövőben nagyobb lépéseket tesz az alternatív megoldások felé.

A park állami tulajdonban lesz, a Dubaji Villamosenergia- és Vízügyi Igazgatóság (DEWA) fogja működtetni. 48 négyzetkilométeren terül majd el, és fotovoltaikus, valamint koncentrált technikát is használ majd.

Első részének átadása 2013 második felére várható. Ez 120 millió dirhamba kerül, és 10 megawattnyi elektromos áram termelésére lesz elegendő. Ez óriási lépés azt tekintve, hogy jelenleg mintegy 4,5 megawattnyi energia származik a városban a nap energiáját felhasználva.

A park 2030-ra készülhet el teljesen. Nevét Dubaj uralkodójáról, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnökéről, Mohammed Bin Rásid Ál Maktúmról kapja majd.