Dubaj az égbe tört

Dubaj felhőkarcoló-nagyhatalom. Szűk tizenöt év kellett ahhoz, hogy a sivatagi várost ellepjék a hatalmas épületek.

Kína és a Közel-Kelet államai őrült tempóban húzzák fel a 400 méternél magasabb felhőkarcolókat. A nagy öregek, mint New York vagy Chicago meg sem próbálják tartani az iramot az újoncokkal, nekik marad a múlt dicsősége.

Ködben a Sejk Zajed sugárút

A mai mezőny élén Hongkong és Dubaj kergeti egymást. 200 méterig előbbi áll jobban, de afölött az arab luxus fővárosa utolérhetetlen.

Hosszú volt az út

Dubajban a város legmagasabb épülete címet az 1799-ben épült al-Fahidi erődtől szokás vezetni. A mindössze 23 méter magas erőd amellett, hogy a leghosszabb ideig tartotta itt az első helyet, ismert még, mint a város legöregebb épülete. Fennállása alatt volt védelmi erőd, őrhely, börtön és díszes palota is. Jelenleg múzeumként látogatható.

1978-ig kellett várni, hogy az erődöt túlnőjék. Ez a 60 méter magas Sheraton Dubai Creek Hotelnek sikerült. A Dubai Creek partjára épült szálloda ma is áll, de az elmúlt három évtizedben többen körbenőtték, így ma elveszik az öböl partján fekvő magasabbak között.

Az al-Fahidi erőd

A Sheratonnak csak egy év jutott vezetőként, ugyanis 1979-re elkészült a Dubai World Trade Centre, amely a város első 100 méternél magasabb épülete volt. A Sejk Zajed sugárúton fekvő, 39 szintes és 149 méter magas központban irodák, lakások és egy 8300 férőhelyes parkoló van. Annak ellenére, hogy 1999-ig tartotta a helyi rekordot, mára az első 120 között sincs a városi magasok listáján.

1999-ben Dubaj bekerült a felhőkarcolóval rendelkező városok közé. Ebben az évben készült el a világ legmagasabb szállodája, a 321 méteres Burdzs al-Arab. A magát hét csillagosként hirdető, vitorla alakú szálloda 650 millió dollárból épült fel és egy - a parttól néhány tíz méterre fekvő - mesterséges szigeten áll.

A part mellett fekvő Burdzs al-Arab

A szállodáknak nem jut sok a dicsőségből Dubajban, és a Sheratonhoz hasonlóan, a Burdzs al-Arab is csak egy évig birtokolta a helyi csúcsot. 2000-ben adták át a 351 méter magas Emirates Office Towert, amely testvérével, a Jumeirach Emirates Towers Hotellel a Sejk Zajed sugárút talán legismertebb jelképe.

A Burdzs Kalifa (akkoriban Burdzs Dubaj) munkálatai 2009-ben már a végéhez közeledtek, és az ekkor 600 méter fölött járó épület nem csak Dubaj, de a világ legmagasabb felhőkarcolója is volt. A rekord azonban csak az átadástól él, így az antennával 363 méter magas Almas Tower hiába volt száz méterekkel a Kalifa alatt, 2009-es átadásakor neki járt a cím.

2010. január 4-én adták át a 828 méteres Kalifát, Dubaj pedig beírta magát az építészet történelmébe. A sivatag homokján alapított városnak másfél évtized kellett ahhoz, hogy perifériáról középpontba kerüljön a metropoliszok versenyében.

A világrekorder

Állj be a sorba

Noha a Kalifa pozíciója nincs veszélyben, Dubaj nem pihent meg a sikerben és óriási ütemben készülnek az újabb grandiózus épületek. Jól tükrözi ezt, hogy az Almas Tower ma már csak a hetedik legmagasabb a városban, az őt megelőző hat felhőkarcolóból öt tavaly készült el. A második helyen a Princess Tower áll, amely jelenleg a világ legmagasabb lakóépülete, és annak ellenére második a városban, hogy a Kalifának éppen csak a feléig ér. Őt követi a 395 méter magas 23 Marina és a 381 méteres Elite Residence. E három felhőkarcoló mind Dubai Marina kerületben, a világ legmagasabb blokkjának kikiáltott csoportban áll.

Dubajban jelenleg tizenhét 300 méternél magasabb épület van. A világ legtöbb nagyvárosában ezek bármelyike elég lenne az első helyre.

Íme, a világ legmagasabb blokkja

Jön

Jelenleg több mint negyven, 150 méternél magasabb felhőkarcoló építése zajlik. A város hemzseg az alapanyag-szállító kamionoktól, az építőmunkásokat fuvarozó buszoktól és nincs itt olyan utca, ahol ne lenne feltúrva valami. Ma Dubaj olyan, mint egy hatalmas termeszvár, amin termeszek tízezrei szorgoskodnak, hogy nagyobb, jobb, erősebb és élhetőbb legyen. Nem véletlen, hogy az utóbbi egy évtizedben sziluettjével egybeforrtak a hatalmas daruk.

Idén több jelentős átadás várható. Legérdekesebb ezek közül az Infinity Tower, amely egy 330 méter magas, csavart homlokzatú felhőkarcoló lesz, de hamarosan elkészül az Ahmed Abdul Rahim Al Attar Tower, az I&M Tower és a Marina 101 is. 

2014-re befejeződhet az 515 méteres Pentominium, valamint a 420 méteres DAMAC Heights építése. Mind a két felhőkarcoló lakóépületként funkciónál majd, luxus apartmanokkal szolgálva.

Épül a Pentominium

Törött álmok

A rengeteg elkészült vagy építés alatt álló felhőkarcoló mellett több olyan terv is van, ami nem jutott el az alapozásig. A grandiózus tervek közül sokat a gazdasági válság ütött agyon, sok merész terv pedig már foganásánál halálra volt ítélve. Legmerészebb elképzelés az 1400 méteres Nakheel Tower volt, amely az  ingatlanfejlesztő Nakheel csoport anyagi gondjai miatt fuccsolt be.

2009-ben elvetették két 600 méternél magasabbra tervezett felhőkarcoló tervét: a 1 Dubai és az Anara Tower is a törölt projektek közé került. Utóbbi azért fájdalom, mivel ez egy teljes egészében megújuló energiaforrásokra támaszkodó felhőkarcoló lett volna, parkokkal és művészeti központokkal.

A Nakheel Tower látványrajza

Konklúzió

Dubaj jelenleg az egyik legcsalogatóbb célpont a szegényebb államokból útnak induló álláskeresőknek. Ezerszám özönlenek ide minden nap a külföldi munkavállalók, egy jobb életet remélve; New York volt ilyen a huszadik század első évtizedeiben. A város szorgosan épül, így hitelesítve jelmondatát, miszerint itt megtalálsz mindent egy helyen. Így lesz Dubaj egy világváros, világpolgároknak.

Fotók: imresolt.com